Від редакції: про нашу місію під час війни

Від редакції: про нашу місію під час війни
Війна є одним з найрадикальніших шляхів соціальних трансформацій, вона швидко і докорінно змінює суспільства.

В деяких випадках викликані війною соціальні трансформації призводять до потужної, і іноді незворотної соціальної деградації, наприклад, коли переважно замкнені спільноти обирають за найпростіший шлях адаптації до екстремальних кризових навантажень формування «кола насильства». Тоді не тільки всі соціальні відносини і соціальні комунікації, але і сама структура і функціонал спільнот зазнають спотворень і починають працювати лише і виключно на відтворення поведінкової моделі насильства, зазвичай, в найархаїчніших формах. Швидкий і драматичний занепад державних інституцій, архаїзація інституцій соціальних, кластеризація і радикалізація – це те, що за таких умов ми можемо спостерігати в регіонах, спотворених війною, наприклад, в деяких країнах Центральної Азії та Середнього Сходу.

Війна є потужним викликом, викликом політичним, економічним, технологічним, цивільним і соціальним. І щоб адекватно відповісти на цей комплекс взаємопов’язаних викликів, суспільству треба бути не лише поінформованим, але і озброєним адекватним сучасним методичним апаратом, що дозволяє аналізувати інформацію і ухвалювати продуктивні колективні рішення.

Сьогодні науковці Social Transformation Group бачать свою місію в інформуванні суспільства щодо поточних змін, небезпек і ризиків. Ми сприяємо формуванню нового суспільного дискурсу, актуальних репрезентацій реальності, базованих на ґрунтовних, доказових судженнях, що підлягають раціональному аналізу. Ми не можемо зупинити інформаційну навалу псевдо-експертних висловлювань, які лише дезорієнтують суспільство. Але можемо запропонувати міждисциплінарний науковий підхід до ряду важливих проблем, що спирається на наше локальне знання та досвід у поєднанні із визнаними в світі теоріями.

Ми здатні докластись до найшвидшої розробки відповідного методичного інструментарію для аналізу викликаних війною соціальних трансформацій, мінімізації відповідних загроз та ризиків.

 

Редакція Social Transformation Sentinel